doporučujeme
MAČ 2020 –
13. 07. 20

Den třináctý: ... jedna z nejtvrdších cikánských knih ...

Tamás Jónás
13. 7. pondělí – 19.00 – Brno
14. 7. úterý – 19.00 – Ostrava

Básník, spisovatel, redaktor, programátor a osobnost maďarsky psané cikánské literatury Tamás Jónás se narodil v roce 1973. Vystudoval gymnázium a na univerzitě informatiku, maďarštinu a filozofii. Jako jednadvacetiletý vydal první sbírku próz Cigányidők (Cikánské časy). „Tento člověk s city vybroušenými do jemných odstínů položil na stůl jednu z nejtvrdších cikánských knih. V jeho příběhu je byrokratické násilí, segregace, vymanění se z cikánského prostředí a naprosto beznadějná integrace přítomné v takové koncentrovanosti, že by knihu čtenář nejspíše odložil, kdyby autorův styl nebyl zároveň jemný a ostrý,“ napsal literární kritik Béla Bodor. Jónás vydal devět básnických sbírek a čtyři povídkové knihy - česky mu vyšla sbírka próz Tatitatitati (2019, Fra).

Karin Lednická
13. 7. pondělí – 20.30 – Brno
14. 7. úterý – 20.30 – Ostrava

Karin Lednická se narodila v roce 1969 v Karviné, vyrostla v Havířově a žije v Ostravě. Pracovala v řadě  průmyslových podniků na Ostravsku. Zkraje devadesátých let začala pracovat v regionálních médiích a věnovala se kulturní publicistice. Překládá z angličtiny a založila i nakladatelství Domino. Její prvotina Šikmý kostel (2020) je úvodním dílem zamýšlené trilogie. „Silný příběh volající po filmovém zpracování,“ zhodnotila prózu Veronika Černucká, recenzentka.

János Lackfi
13. 7. pondělí – 19.00 – Ostrava

Narodil se v roce 1971 v Budapešti. Spisovatel, básník, překladatel a editor napsal přes třicet knih děti i  pro dospělé. Zhruba třicet titulů přeložil z francouzštiny. Vydal čtyři CD hudebních básní. Učil na katolické univerzitě Pázmány Péter, působí jako redaktor literárního časopisu Nagyvilág. Od roku 2003 do roku 2011 byl členem představenstva Asociace překladatelů. Získal ceny Attila József a Prima Primissima. Vystudoval hungaristiku a francouzštinu na Univerzitě Loránda Eötvöse v Budapešti. Aktivně se zapojuje do literárního dění, bývá pravidelným hostem autorských čtení, literárních večerů a televizních či rozhlasových pořadů. „Spisovatel nemá čekat na závan inspirace, měl by redigovat, překládat, glosovat, poskytovat rozhovory, přednášet, být v jistém smyslu světelnou reklamou sám sobě i literatuře,“ říká. 

Jiří Šimáček
13. 07. pondělí – 20.30 – Ostrava

Jiří Šimáček se narodil v roce 1967 a jako spisovatel debutoval v roce 2009 knihou Snaživky. Poté vydal tituly Charakter (taky ještě Mädchen, Ničema a Oskar - 2012) a Malá noční žranice (2014). Všechny tři  byly nominovány na Cenu Josefa Škvoreckého. Po pětileté tvůrčí odmlce publikoval román Prvotřídní hajzl. Nakladatelství Druhé město, kde titul vyšel, vydalo i jeho komiks Článek II., na kterém autor spolupracoval s výtvarníkem Jánem Lastomirským.

Думанська Оксана
13. 7. – 21.30 – Львів

Spisovatelka, překladatelka a redaktorka Oksana Dumanská se narodila v roce 1951. Vystudovala Filozofickou fakultu Kyjevské univerzity, pracovala jako učitelka, knihovnice a v okresních novinách pro mládež. Deset let působila jako docentka na Katedře vydavatelství a střihu Ukrajinské akademie tisku. Žije ve Lvově. Napsala dvacet knih pro dospělé a děti. Proslavila se knihami „Hraběnka z Kutkoru“ (2004), „Způsob existence proteinových těl“ (2005), „Romány na jednu noc“ (2007) , „Příběhy z dámské kabelky" (2008), nebo „Mikolajovy sny“ (2019). Nejnovější román se jmenuje „Věřte tomu nebo ne, nelžete!“, který vyšel v elektronické i papírové verzi. Získala literární ceny a byla jí udělena zvláštní cena - medaile „Velký přítel mladých čtenářů“ (2011) za aktivní účast na programových činnostech Lvovské regionální knihovny pro děti.